perjantai 28. lokakuuta 2011

Kristuksen oppi

Eiköhän sitä kannattaisi tutkia Raamatusta, mitä siellä sanotaan Kristuksen opista.

Jos ajattelisimme, että luterilaisen kirkon tunnustuskirjat ovat Kristuksen oppi, sulkisi se pois Kristuksen kirkosta suurimman osan kristikuntaa.

Ja sehän olisi kyllä melkoisen pöyhkeä ajatus, eikö vain?

Toisaalta taitaa monesti ollakin niin, että sana oppi vedetään aina silloin peliin, kun halutaan jotain sulkea pois.

Ajattelen jotenkin silleen, että Kristuksen oppi olisi se "pienin yhteinen tekijä". Eli se ydin, joka on kaikilla Kristuksen omilla.

Eri kuppikunnila on kellä minkäkinlaista oppirakennelmaa ja kuten saamme täälläkin monesti ihmetellä, kellä minkäkinlaista rakennelmaa.

Vaan jos perusta on Kristus, saapi rakennelmat tulessa kärytä. Rakennuksen kehnous ei vaikuta lopulliseen kotiuttamispäätökseen.
Mutta mitä ihmettä sanoo Raamattu Kristuksen opista?

Suomenkielisestä Uudesta testamentista (1938)


Mutta Herran Jeesuksen Kristuksen nimessä me käskemme teitä, veljet, vetäytymään pois jokaisesta veljestä, joka vaeltaa kurittomasti eikä sen opetuksen mukaan, jonka olette meiltä saaneet.
2 Tess 3:6


Tässä opetus yhdistetään kurinalaiseen vaellukseen.


Kun tätä veljille opetat, niin olet hyvä Kristuksen Jeesuksen palvelija, joka ravitset itseäsi uskon ja sen hyvän opin sanoilla, jota olet noudattanut.
1 Tim 4:6


Timoteuksen kirjeessä kerrotaan laajemmin mitä se "tätä opetat" ... tätä ... on hyvän opin sanat, jota olet noudattanut. Tässäkään ei puhuta mistään opin teoriasta, vaan vaelluksesta, opin noudattamisesta


Jos joku muuta oppia opettaa eikä pitäydy meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen terveisiin sanoihin eikä siihen oppiin, joka on jumalisuuden mukainen,
1 Tim 6:3

Edelleen Timoteuksen kirjeessä puhutaan Jeesuksen Kristuksen "terveistä sanoista" ja "jumalisuuden mukaisesta" opista. Näyttäisi, että tässäkin on mielessä on mielessä terve elämä, terveelliset tavat, jumalinen vaellus.
Jättäkäämme sentähden Kristuksen opin alkeet ja pyrkikäämme täydellisyyteen, ryhtymättä taas uudestaan laskemaan perustusta: parannusta kuolleista töistä ja uskoa Jumalaan, oppia kasteista ja kätten päällepanemisesta, kuolleitten ylösnousemisesta ja iankaikkisesta tuomiosta.
Heb 6:1-2

Tässä annetaan luettelo Kristuksen opin alkeista.

-parannusta kuolleista töistä ja
-uskoa Jumalaan,
-oppia kasteista ja
-kätten päällepanemisesta,
-kuolleitten ylösnousemisesta ja
-iankaikkisesta tuomiosta.



Kuka ikinä menee edemmäksi eikä pysy Kristuksen opissa, hänellä ei ole Jumalaa; joka siinä opissa pysyy, hänellä on sekä Isä että Poika.
2 Joh 1:9

Tässä herää aika mielenkiintoinen kysymys, miten ihmeessä voimme "mennä edemmäksi" Kristuksen opista ja menettää Isän ja Pojan?
Näissä edellä oli siis käytetty
kreikan sanaa

didachē

instruction (the act or the matter): - doctrine, hath been taught.


Opettaminen, ohje, määräys

Paitsi heprealaiskirjeessä, jossa suomeksi on käännettu Kristuksen oppi, onkin kreikkalaisessa tekstissä käytetty sanaa

logos,

joka taas yleensä käännetään UTssa "Sana".

Alussa oli Sana (logos) ja Sana oli Jumalan tykönä
Heprealaiskirjeen kohtaa Kristuksen opin alkeista voi verrata siinä mielessä Kolossalaiskirjeen kohtaan:

Runsaasti asukoon teissä Kristuksen sana; opettakaa ja neuvokaa toinen toistanne kaikessa viisaudessa, psalmeilla, kiitosvirsillä ja hengellisillä lauluilla, veisaten kiitollisesti Jumalalle sydämissänne.
Kol 3:16

Kristuksen sana.



didakhe: oppi, opetus näyttäisi olevan aikas laaja käsite, jossa on mukana sekä sisäinen ymmärrys, ajatukset ja silleen oppi, että siinä on mukana myös vaellus sen mukaan.


Kristuksen oppia sivuaa myös Apostolien tekojen kohta:


Apt 28:31 ja hän julisti Jumalan valtakuntaa ja opetti Herran Jeesuksen Kristuksen tuntemista kaikella rohkeudella, kenenkään estämättä.
Ja tuo ihana Efesolaiskirje:

Sentähden minä notkistan polveni Isän edessä, josta kaikki, millä isä on, taivaissa ja maan päällä, saa nimensä, että hän kirkkautensa runsauden mukaisesti antaisi teidän, sisällisen ihmisenne puolesta, voimassa vahvistua hänen Henkensä kautta ja Kristuksen asua uskon kautta teidän sydämissänne, niin että te, rakkauteen juurtuneina ja perustuneina, voisitte kaikkien pyhien kanssa käsittää, mikä leveys ja pituus ja korkeus ja syvyys on,

ja oppia tuntemaan Kristuksen rakkauden,

joka on kaikkea tietoa ylempänä; että tulisitte täyteen Jumalan kaikkea täyteyttä.

Ef 3:14-19


Onpa melkoinen sana!


Tässä "oppia" ei varsinaisesti ole "tietää" miten asiat ovat tai mikä on oikea oppi, vaan Kristuksen rakkauden tuntemista.


Mitäs oppimista siinä oikeen on? Miten sitä opetellaan tai opetetaan?
Ei näytä antavan Raamattu tähän valmista vastausta . Siitä taitaa kertoa myös se, että ei ole internet täynnään määritelmiä aiheesta, niinkuin monista muista aiheista on. Sellaista, millä joku voisi kerskata, että mullapa on tieto Kristuksen opista ja sullapa ei, kuten tuota oppi-slogania usein näkee käytettävän, esimerkiksi vaikkapa avauksen sitaatissa.

Enempi syntyy näistä Uuden testamentin jakeista, joissa puhutaan opista, sellainen kuva, että se on jotain aika kokonaisvaltaista Kristuksen tuntemista, johon liittyy melkoisen laaja kenttä asioita ymmärryksestä kokemukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti